Didikan Rohani Dengan Ibadah. عن عمرو بن شُعَيْبٍ عن أَبِيهِ عن جَدِّهِ قَالَ، قَالَ رسولُ الله صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مُرُوا أَوْلاَدَكُمْ بِالصَّلاَةِ وَهُمْ أَبْنَاءُ سَبْع سِنِينَ وَاضْرِبُوهُمْ عَلَيْهَا وَهُمْ أَبْنَاءَ عَشْرِ سِنِينَ، وَفَرِّقُوا بَيْنَهُمْ فِي المَضَاجِعِ.[4] Yang bermaksud, Daripada ‘Amru bin Syu‘aib, daripada bapanya, daripada datuknya berkata, sabda Rasulullah saw: “Perintahlah anak-anakmu mendirikan solat ketika mereka berumur tujuh tahun dan pukullah mereka jika meninggalkannya ketika berumur sepuluh tahun serta pisahkan tempat tidur mereka.

Perkhidmatan

Pengiktirafan Majalah Pendidik kepada Blog Aspirasi Diri

Keluaran Disember 2010, MS 30

11 March 2009

Sekitar Pengumuman STPM 2008

11-3-2009 Utusan

Solat tahajud rahsia kejayaan 2 pelajar STPM


NOR Syamimi Mohd. (kiri) dan Nurul Huda Abdullah menunjukkan keputusan peperiksaan STPM masing-masing di Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Nurul Ittifaq, Besut, semalam.


BESUT 10 Mac - Mengerjakan solat tahajud dan membaca al-Quran pada awal pagi antara rahsia kejayaan dua pelajar cemerlang Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) Nurul Ittifaq dalam Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) 2008 yang diumumkan hari ini.

Bagi dua sahabat karib, Nor Syamimi Mohd. dan Nurul Huda Abdullah, amalan yang dilakukan setiap kali sebelum menelaah pelajaran itu mendatangkan hasil yang memberangsangkan.

Nor Syamimi, anak kepada seorang buruh di Pejabat Hutan Besut memperoleh 5A dalam keputusan yang diumumkan hari ini bagi mata pelajaran Pengajian Am, Syariah, Usuluddin dan Sejarah manakala 1A dalam mata pelajaran Bahasa Arab.

Anak kedua daripada tujuh beradik kepada pasangan Mohd. Mat Saman dan Siti Khalijah Mohd. Yusof, seorang guru Kemahiran Hidup itu muncul salah seorang pelajar terbaik negeri Terengganu dalam STPM 2008 yang diumumkan hari ini.

Rakannya, Nurul Huda yang memperoleh 4A 1B iaitu A dalam mata pelajaran Pengajian Am, Syariah, Usuluddin dan Sejarah manakala B dalam Bahasa Arab turut muncul antara lima pelajar terbaik STPM di negeri ini.

Kejayaan kedua-duanya juga menjadi kebanggaan warga sekolah tersebut.

Nor Syamimi yang bercita-cita menjadi pensyarah berkata, dia selalu memberi tumpuan semasa guru sedang mengajar dalam kelas dan rajin bertanya jika ada masalah atau sukar memahami pelajaran.

Menurutnya, kumpulan belajar yang diwujudkan sesama pelajar di sekolah juga membantunya untuk menguasai banyak ilmu dan kemahiran belajar yang diperlukan.

Nurul Huda yang merupakan anak keempat daripada 10 beradik kepada pesara Juruteknik Padi Beras Nasional (Bernas) juga mengamalkan perkara yang sama untuk memperoleh kejayaan tersebut.


Maisya pelajar Melayu terbaik Melaka


MAISYA Azila Ismaon menunjukkan slip keputusan cemerlang peperiksaan STPMnya di SMK Sultan Muhammad dengan memperoleh 5A di Batu Berendam Melaka, semalam.


MELAKA 10 Mac - Walaupun pernah kecewa gagal menyambung pelajaran di universiti, ia tidak menghalang Maisya Azila Ismaon, muncul satu-satunya pelajar Melayu di negeri ini yang cemerlang dalam Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) 2008.

Maisya Azila, 19, yang merupakan pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) Sultan Muhammad, Batu Berendam di sini yang mendapat gred A dalam semua mata pelajaran iaitu Pengajian Am, Bahasa Arab, Syariah, Usuluddin dan Sejarah dengan Purata Nilai Gred Kumulatif (PNGK) 4.0 mata.

Pelajar yang bercita-cita menjadi pensyarah itu merupakan satu-satunya pelajar Melayu daripada 26 pelajar di 10 sekolah di negeri ini yang mendapat keputusan tersebut pada peperiksaan STPM tahun lalu.

Maisya Azila berkata, rahsia kejayaannya ialah memberi tumpuan sepenuhnya sewaktu guru mengajar di dalam kelas dan belajar berkumpulan.

"Saya tidak pernah jemu menghadirkan diri mengikuti kelas tambahan yang disediakan oleh guru di sekolah dan pulang ke rumah sehingga lewat petang semata-mata mahu membaiki kelemahan dalam mata pelajaran Sejarah.

Sementara itu, seorang pelajar cacat spastik dari SMK Tinggi Melaka, R. Kuganesh, 19, mendapat keputusan 3A 1B dengan PGNK 3.75 mata.

Pelajar yang mengalami kecacatan tangan dan kaki kanannya itu memperoleh A dalam mata pelajaran Perakaunan, Ekonomi dan Pengajian Perniagaan manakala B untuk Pengajian Am.

"Saya cacat sejak kecil namun ia tidak pernah menghalang saya meraih keputusan cemerlang dalam peperiksaan malah saya sering mendapat bantuan dari keluarga, rakan dan para guru," katanya.'Kemiskinan' rangsang Hafizueddin berjaya


MOHAMAD Hafizueddin Abdul Karim menunjukkan isyarat bagus selepas mendapat keputusan 4A dalam STPM 2008 di SMK Dato' Onn, Butterworth, Pulau Pinang, semalam.


BUTTERWORTH 10 Mac - Tekad mahu keluar daripada belenggu kemiskinan membakar semangat Mohamad Hafizueddin Abdul Karim (gambar), 19, untuk belajar bersungguh-sungguh membantunya mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) 2008.

Dia muncul sebagai pelajar terbaik Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Dato' Onn di sini apabila mendapat 4A dalam keputusan STPM yang umumkan hari ini.

"Syukur kerana dalam peperiksaan percubaan dulu keputusan saya cuma 2B 2C. Sebab itu saya tidak sangka dapat keputusan yang baik seperti ini," katanya ketika ditemui di SMK Dato' Onn di sini hari ini.

Kegembiraan Mohamad Hafizueddin turut dikongsi bersama adik kembarnya, Fatin Hazrah yang memperoleh 3B 1C.

Di sebalik kejayaannya itu terselit kisah sedih kehidupannya kerana ketika berusia 16 tahun, dia terlibat dalam kemalangan jalan raya di Sungai Petani, Kedah.

Ekoran kemalangan tersebut, dia kehilangan bapa tersayang dan dirinya pula terlantar di hospital kerana kecederaan teruk di lehernya yang menyebabkan dia kini tidak mampu membuat kerja-kerja berat.

Keperitan hidup tersebut, kata Hafizueddin, membuatkan ibunya, Zarina Ishak terpaksa berniaga di pasar malam.

Katanya, bagi meringankan beban keluarga, beliau terpaksa bekerja di kedai serbaneka 24 jam untuk mencari duit poket dan pada masa yang sama perlu menelaah buku-buku untuk menghadapi peperiksaan STPM.

"Selepas waktu sekolah, saya bekerja sambilan di kedai serbaneka dari pukul 6 petang sehingga 12 tengah malam.

"Sebelum ke tempat kerja, saya akan singgah di perpustakaan membuat ulang kaji dan ketika di tempat kerja, pengurus memberi kelonggaran kepada saya untuk mengulang kaji pelajaran," katanya.

Mengakui sukar mengimbangi antara pelajaran dan kerja sambilan, namun katanya, beliau tidak mengaku kalah kerana ilmu pengetahuan kunci bagi dirinya dan keluarga untuk menjalani kehidupan yang lebih senang pada masa akan datang


Kehidupan sukar beri semangat Nor Anita


NOR Anita Mustafa menerima ciuman tahniah daripada ibunya, Asmah Ismail selepas menerima keputusan STPM di Sekolah Menengah Kebangsaan Zainab 1, Kota Bharu, semalam.


KOTA BHARU 10 Mac - Kehidupan sukar telah memberi semangat baru kepada pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Zainab 1 di sini, Nor Anita Mustafa, 20, untuk mencatatkan keputusan cemerlang dalam peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) yang diumumkan hari ini.

Nor Anita juga berjaya membuktikan bahawa dia mampu bangkit seperti pelajar lain walaupun hampir gagal dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dua tahun lalu.

Anak kepada pasangan penoreh getah yang tinggal di Kampung Kok Batu, Rantau Panjang dekat sini menyifatkan kejayaannya hari ini adalah hasil dorongan serta bantuan daripada keluarga terutama ibu bapa dan guru-guru.

"Saya mahu mengubah nasib keluarga tambahan pula dua abang saya juga tidak dapat melanjutkan pelajaran ke universiti kerana kemiskinan. Saya berasa amat perit kerana kami sekeluarga terpaksa melalui hidup yang agak sukar sebelum dua abang saya mendapat pekerjaan sebagai guru dan kerani.

"Saya juga terdorong menumpukan perhatian dalam pelajaran kerana terbayang keadaan ibu, Asmah Ismail, 60, dan ayah, Mustafa Seman, 54, yang sentiasa berkerja untuk membiayai perbelanjaan persekolahan," katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di sini hari ini.

Pada peperiksaan tersebut anak ketiga daripada empat beradik itu mencatatkan keputusan lima prinsipal iaitu 1A dalam mata pelajaran Sejarah dan 4B untuk Bahasa Melayu, Pengajian Am, Geografi dan Ekonomi.

Dia merupakan antara 17 pelajar SMK Zainab 1 yang memperoleh 5P dalam keputusan STPM 2008.

Nor Anita berkata, dia meluangkan masa antara tiga hingga empat jam sehari mengulang kaji kerana ingin mendapatkan keputusan yang lebih baik berbanding keputusan peperiksaan SPM 2006.

"Semasa SPM, saya memperoleh 3A, 2B dan 5C, ini yang membuatkan saya berazam untuk mendapatkan keputusan yang lebih baik dalam STPM.

"Kini harapan saya adalah untuk mendapat tempat di universiti seterusnya melanjutkan pengajian dalam bidang pendidikan," ujarnya.


Cemerlang walau sibuk urus bapa


SITI Nor Akilah Hasri dari SMK Sultan Ismail bersama sijil penghargaannya di SMK Sultan Ismail, Johor Bahru, semalam.


JOHOR BAHRU 10 Mac - Kesibukan mengurus bapa yang menghidap penyakit angin ahmar dan buah pinggang tidak menghalang, Siti Nor Akilah Hasri, 20, mendapat keputusan cemerlang dalam Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) 2008 yang diumumkan hari ini.

Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sultan Ismail, Johor Bahru itu memperoleh 4A dalam Pengajian Am, Geografi, Sejarah dan Ekonomi.

Anak kedua daripada empat beradik yang tidak mempunyai jadual belajar tetap itu memberitahu, setiap kali guru mengajar di kelas, dia akan memberi tumpuan penuh.

"Saya harus memberi fokus 100 peratus sewaktu guru mengajar kerana tidak berpeluang untuk mengikuti tuisyen seperti rakan lain kerana tidak mampu. Tuisyen saya hanyalah kelas tambahan yang diadakan di sekolah," katanya.

Siti Nor Akilah berkata, setiap bulan dia hanya dibekalkan wang RM100 oleh ibu yang bekerja sebagai pencuci di sebuah hotel.

"Dengan wang itulah saya guna untuk bayar tambang bas sekolah RM60 sebulan dan selebihnya untuk belanja. Nasib baik saya jarang makan pagi, wang itu cukuplah untuk sebulan.

"Sejak dulu saya mohon biasiswa tetapi tidak pernah dapat. Saya harap sangat selepas ini apabila sambung belajar akan dapat biasiswa, sekurang-kurangnya dapat meringankan beban ibu," katanya yang bercita-cita melanjutkan pelajaran dalam bidang ekonomi.

Sementara itu, rakannya, Foong Siao Thong, 20, turut sedih dengan kejayaan yang diperoleh kerana tidak berpeluang berkongsi dengan bapanya yang telah menghilangkan diri sejak setahun lalu.

Siao Thong yang mendapat 4A juga enggan bercerita lanjut tentang perkara berkenaan dan kejayaannya itu adalah hadiah untuk ibunya, Chan Lan May, 46.

"Saya kasihan tengok ibu yang terpaksa bekerja kuat dan begitu juga dengan abang yang bekerja kilang di Singapura.

"Semoga kejayaan saya ini menggembirakan mereka yang banyak berkorban untuk saya," katanya.


Aisyatul: Buta bukan halangan


NUR AISYATUL RADIAH ALIDANIAH


KUALA LUMPUR 10 Mac - Seminggu selepas mengambil peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) lima tahun lalu, Nur Aisyatul Radiah Alidaniah, 20, tiba-tiba hilang penglihatan sewaktu terjaga dari tidurnya.

Aisyatul pada masa itu tidak dapat menerima hakikat nikmat penglihatannya 'ditarik' tuhan tiga tahun lebih awal daripada jangkaan pakar mata, akibat masalah pada saraf optik yang dihidapinya.

"Kerana tidak berpuas hati dan tidak dapat menerima kenyataan bahawa saya telah buta yang dijangka menimpa saya pada umur 18 tahun, saya merahsiakannya daripada pengetahuan ahli keluarga.

"Tetapi selepas seminggu menahan sebak, luluh di hati dan hilang punca kerana menjadi buta, akhirnya saya memberitahu ibu perkara sebenar," katanya.

Dia ditemui pada majlis pengumuman dan penyampaian anugerah cemerlang Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) 2008 di sini hari ini dengan ditemani ibunya, Halimah Othman, 43.

Nyata masalah cacat penglihatan pada dirinya tidak menghalang beliau daripada dipilih sebagai Pelajar Cemerlang STPM 2008 bagi Kategori Pelajar Calon Istimewa (Kategori Buta) selepas mencatat keputusan 4 Prinsipal (P) dalam semua mata pelajaran diambilnya.

Dia yang merupakan calon aliran sastera mendapat A dalam mata pelajaran Sejarah dan B dalam Bahasa Malaysia, Pengajian Am serta Ekonomi.

Aisyatul yang bercita-cita menjadi ahli astronomi sejak kecil, terpaksa 'menukar' impian kepada pendidik bagi menabur kembali bakti kepada masyarakat, khususnya buat golongan pelajar kurang upaya (OKU).

Bekas pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Badin di Tuaran, Sabah itu menceritakan, antara kepayahan beliau menuntut ilmu selepas mengalami cacat penglihatan termasuklah kurang bahan rujukan.

"Adakalanya, saya terpaksa meminta bantuan rakan membacakan sesebuah bahan rujukan sambil saya menulisnya kembali dalam bentuk Braille dan mengambil kesempatan mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua ahli keluarga, guru-guru dan rakan seperjuangan.

"Tidak semua buku rujukan untuk STPM ada dalam bentuk Braille dan saya bercita-cita mengubah situasi ini apabila bergelar pendidik nanti, Insya-Allah," ujarnya.

Seorang lagi penerima kategori serupa (Spastik), Hashim Mohamad, 20, memberitahu, beliau mendapat inspirasi untuk berjaya selepas menyaksikan dua kakaknya menjadi jurutera, selain seorang lagi sedang menuntut di Republik Czech dalam jurusan perubatan.

''Kecacatan tidak menghalang saya untuk bercita-cita menjadi peguam atau penasihat undang-undang suatu hari nanti," kata anak penoreh getah bekas pelajar SMK Kuala Krai, Kelantan itu.

Hashim yang juga calon aliran sastera mendapat A dalam mata pelajaran Pengajian Am; Bahasa Malaysia (A-), Kesusasteraan Melayu (B), Sejarah (B-) dan Geografi (B).

Seorang lagi pelajar dari SMK Pendidikan Khas Setapak di sini, Chai Wei Xiong, 21, turut dipilih sebagai pelajar cemerlang dalam kategori sama (Pekak/Bisu).

"Saya berbangga dapat keputusan dua B+, satu B dan satu C dalam keempat-empat mata pelajaran yang diambil (Sejarah, Bahasa Malaysia, Pengajian Am dan Ekonomi),'' jelasnya melalui bahasa isyarat yang diterjemahkan gurunya, Cheang Seok Chin.

Usaha gigih 'azimat' Ku Hartini
SUNGAI PETANI 10 Mac - Anak seorang juruteknik Jabatan Bekalan Air (JBA), Ku Hartini Ku Halim (gambar), 19, muncul sebagai pelajar terbaik negeri Kedah apabila berjaya memperoleh 4A dengan purata nilai gred kumulatif (PNGK) 4.00 dalam Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) 2008.

Ku Hartini dari Taman Ria Murni, dekat sini membukti-kan usaha gigih, konsisten dan fokus mencapai sesuatu matlamat menjadi 'azimat' beliau untuk mencatatkan keputusan cemerlang dalam peperiksaan tersebut.

Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Ibrahim itu memperoleh A penuh dalam Pengajian Am, Bahasa Melayu, Sejarah dan Ekonomi.

Menurut Ku Hartini, dia mengamal kaedah belajar dengan mengulang kaji pelajaran setiap awal pagi sebelum pergi ke sekolah.

"Saya bangun kira-kira pukul 3 pagi dan membaca buku hingga masuk waktu sembahyang subuh.

"Selepas itu saya terus ke sekolah dan pulang berehat pada waktu petang. Inilah rutin saya sepanjang tempoh setahun berada di tingkatan enam atas," katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di sekolahnya di sini hari ini.

Ditanya tentang kehidupan sehariannya, beliau berkata, walaupun gemar menonton drama televisyen, dia akan memastikan hobi itu tidak mengganggu prestasinya dalam peperiksaan tersebut.

"Tiada apa yang boleh saya kongsi, yang penting kita mesti rajin menelaah dan belajar secara bijak," katanya.

Selain Ku Hartini, empat lagi pelajar SMK Ibrahim iaitu Cheah Zhi Quan; Thalitha Naidu; Wan Hazirah Othman dan Leo Hao Han juga memperoleh 4A.


Anak buruh pelajar cemerlang STPM


NURUL Faatihah Md. Hassan (kiri) dan Nur Ain Syuhada Atam menunjukkan slip keputusan peperiksaan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia mereka di Sekolah Menengah Kebangsaan Padang Midin, Kuala Terengganu, semalam.


KUALA TERENGGANU 10 Mac - Dua anak buruh merupakan antara lima calon Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) 2008 di negeri ini yang lulus cemerlang dalam semua pelajaran.

Kedua-duanya pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Padang Midin di sini, Nurul Faatihah Md. Hassan, 20, dan Nur Ain Syuhada Atam, 20, masing-masing memperoleh keputusan 4A.

Nurul Faatihah mendapat 4A dalam mata pelajaran Pengajian Am, Bahasa Malaysia, Sejarah dan Ekonomi manakala Nur Ain Syuhada pula lulus cemerlang dalam Pengajian Am, Bahasa Malaysia, Geografi dan Ekonomi.

Menurut Nurul Faatihah, ketekunan mengulangkaji pelajaran selama dua jam setiap hari pada setiap malam membantunya memperoleh keputusan cemerlang itu.

"Saya tekun belajar kerana mahu membuktikan saya mampu mencatat keputusan cemerlang walaupun tidak menerima sebarang tawaran melanjutkan pelajaran ke institusi pengajian tinggi selepas tamat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dua tahun lalu.

"Saya juga mahu mendapat kerja yang baik kerana tidak mahu keluarga terus hidup susah," katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Anak sulung daripada lapan beradik itu berkata, dia berhasrat melanjutkan pelajaran ke Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) bagi membolehkannya mencapai cita-cita menjadi seorang pensyarah.

Nur Ain Syuhada pula berkata, dia berusaha keras mendapat keputusan cemerlang kerana ingin menjadi inspirasi kepada lapan adiknya untuk berjaya dalam hidup.

"Saya belajar seperti biasa dengan memberi tumpuan dalam kelas dan mengikuti program-program yang diadakan oleh sekolah dan Jabatan Pelajaran negeri," katanya.

Selain mereka berdua, dua calon SMKA Nurul Ittifaq di Besut, Nor Syamimi Mohd. memperoleh keputusan 5A dan Nurul Huda Abdullah 4A 1B manakala calon SMK Tengku Ampuan Intan di Hulu Terengganu, Siti Nabila Huda Rashid memperoleh 4A.

Kosmo


DZULKIFLI (kanan) menyampaikan replika cek kepada pelajar-pelajar cemerlang STPM 2008 di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Jumlah pelajar cemerlang yang mendapat 5A berkurangan sedikit dalam keputusan peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) 2008 yang diumumkan semalam.

BHarian

PENGERUSI Majlis Peperiksaan, Tan Sri Dzulkifli Abdul Razak (kanan) beramah mesra dengan pelajar-pelajar cemerlang Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) selepas majlis pengumuman keputusan peperiksaan STPM dan Anugerah pelajar cemerlang STPM di Majlis Peperiksaan Malaysia di Kuala Lumpur, hari ini. Daripada senarai pelajar yang menerima Anugerah Pelajar Cemerlang 13 calon mendapat gred A dalam lima mata pelajaran yang diambil, lima calon adalah daripada pelajar aliran sains, empat pelajar daripada kategori calon istimewa dan seorang pelajar cemerlng kategori pelajar luar bandar. Kesemua pelajar menerima penghargaan khas daripada Majlis Peperiksaan Malaysia berupa wang tunai RM1000 dan sebuah plak. - Foto Bernama

Modul Guru Penyayang

Posting Ke-2 Paling Popular (1041 Pelawat)(25873 Pelawat 14.4.2015)

Teks disusun dan dibacakan oleh nurabadi sempena hari Anugerah Cemerlang & Konvokesyen Pra Sekolah SK Seri Taman Kluang Barat 2011

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

اَلْحَمْدُ ِللهِ رَبِ الْعَالَمِيْنَ حَمْدًا يُوَافِى نِعَامَهُ وَيُكَافِئُ مَزِيْدَهُ يَارَبَّنَا لَكَ الْحَمْدُ كَمَا يَنْبَغِيْ لِجَلاَلِ وَجْهِكَ وَعَظِيْمِ سُلْطَانِكَ اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ صَلاَةً تُنْجِيْنَا بِهَا مِنْ جَمِيْعِ اْلأَهْوَالِ وَاْلآفَاتِ وَتَقْضِيْ لَنَا بِهَا جَمِيْعَ الْحَاجَاتِ وَتُطَهِّرُنَا بِهَا مِنْ جَمِيْعِ السَّيِّئَاتِ وَتَرْفَعُنَا بِهَا عِنْدَكَ أَعْلَى الدَّرَجَاتِ وَتُبَلِّغُنَا بِهَا أَقْصَى اْلغَايَاتِ مِنْ جَمِيْعِ الْخَيْرَاتِ فِى الْحَيَاةِ وَبَعْدَ الْمَمَاتِ

اَللَّهُمَّ يَا حَيُّ يَا قَيُّوْمُ يَا ذَاالْجَلاَلِ وَاْلإِكْرَامِ

Kami memanjatkan kesyukuran kepada-Mu kerana mengizinkan kami untuk mengadakan dan berada dalam Majlis Anugerah Kecemerlangan dan Konvokesyen Pra Sekolah SK Seri Taman Kluang Barat, 2011

اَللَّهُمَّ يَا مُجِيْبَ الدَّعَوَاتِ وَقَاضِيَ الْحَاجَاتِ

Kami memohon kepada-Mu , agar Eangkau berkati majlis ini dengan limpahan rahman dan rahim-Mu, semoga segala usaha kami dalam menjayakan majlis ini mendapat keredhaan dan hidayah-Mu. Tidak juga lupa kepada para pendidik yang telah menyumbang khidmat dan menabur bakti mereka di sekolah yang bertuah ini .

اَللَّهُمَّ يَا قَوِيُّ يَا عَزِيْزُ يَا فَعَّالٌ لِّمَا يُرِيْدُ

Di saat ini juga kami rafa’kan tangan kehambaan mengharapkan ihsan-Mu agar Engkau teruskan dan lanjutkan kecemerlangan yang sudah kami capai samada dalam bidang akademik mahupun aspek pembinaan sahsiah insan dan seterusnya menganugerahkan kepada kami kecemerlangan demi kecemerlangan yang lebih bermakna dalam pelbagai bidang pada masa-masa akan datang.

اَللَّهُمَّ يَا مُهَيْمِنُ يَا رَقِيْبُ يَا ذَاالْجَلاَلِ وَاْلإِكْرَامِ

Jadikanlah pelajar-pelajar yang menerima hadiah dan sijil penghargaan pada hari ini sebagai pelajar-pelajar yang bersyukur di atas pengiktirafan ini. Jadikanlah mereka pelajar-pelajar yang akan sentiasa berusaha dengan gigih dan tekun untuk meningkatkan potensi dan prestasi mereka dalam bidang akademik mahupun ketrampilan peribadi yang luhur. Malah kami memohon daripada-Mu Ya Allah dengan penuh ketaakulan agar majlis anugerah ini akan menjadi sumber inspirasi kepada pelajar-pelajar lain supaya mereka sama-sama mengerah keringat dan menggembleng tenaga untuk mencapai kecemerlangan demi mengharumkan nama sekolah ini.


اللَّهُمَّ اجْعَلْ خَيْرَ أَعْمَارِنَا ءَاخِرُهُ وَخَيْرَ أَعْمَالِنَا خَوَاتِمُهُ وَخَيْرَ أيَّامِنَا يَوْمَ ألْقَاكَ فِيْهِ
اللَّهُمَّ اغْفِرْلَنَا ذُنُوْبَنَا وَلإِخْوَانِنَا الَّذِيْنَ سَبَقُوْنَا بِالإِيْمَانِ
وَلاَ تَجْعَلْ فِيْ قـُلُوْبِنَا غِلاًّ لِلَّذِيْنَ ءَامَنُوْا رَبَّنَاإنَّكَ رَءُوْفٌ رَحِيْمٌ
اَللَّهُمَّ اجْعَلْ جَمْعَنَا هَذَا جَمْعًا مَرْحُوْمًا وَتَفَرُّقَنَا مِنْ بَعْدِهِ تَفَرُّقًا مَعْصُوْمًا
وَلاَ تَجْعَلْ فِيْنَا وَلاَ مَعَنَا شَقِيًّا وَلاَ مَطْرُوْدًا وَلاَ مَحْرُوْمًا.

Ya Allah, jadikanlah perhimpunan kami ini sebagai satu perhimpunan yang dirahmati dan perpisahan kami pula selepas ini sebagai satu perpisahan yang diberkati dan dilindungi. Dan janganlah Engkau jadikan pada diri kami ini, dan mereka yang bersama kami, kebinasaan, dan menyingkirkan kami dari memperolehi rahmat

رَبَّنَا اصْرِفْ عَنَّا عَذَابَ جَهَنَّمَ إِنَّ عَذَابَهَا كَانَ غَرَامَا إِنَّهَا سَاءَتْ مُسْتَقَرًّا وَمُقَامًا
رَبَّنَا لاَ تُزِغْ قُلُوْبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِن لَّدُنْكَ رَحْمَةً إِنَّكَ أَنْتَ الْوَهَّابُ
رَبَّنَا ءَاتِنَا فِى الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِى اْلآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ
وَأَدْخِلْنَا الْجَنَّةَ مَعَ اْلأَبْرَارِ. يَا عَزِيْزُ يَاغَفَّارُ يَارَبَّ الْعَالَمِيْنَ
وَصَلَّى الله ُ وَسَلَّمَ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى ءَالِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِيْنَ وَالْحَمْدُ ِللهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ.

Posting Paling Popular Sepanjang 2012 : (3163 Pelawat)

aspirasidiri : Jadual Waktu Belajar Persendirian (Hari Bersekolah & Cuti Sekolah)

Murid yang mampu mengurus masa berpotensi untuk mendapat pencapaian yang baik dalam bidang Akademik. Sehari kehidupan seorang murid sekolah menempuh aktiviti pembelajaran yang berbeza. Di sekolah seorang murid tertakluk dengan jadual yang disediakan oleh pihak sekolah. Namun bagaimana pula ketika berada di rumah. Aktiviti hujung minggu perlu dikawal Jangan biarkan ianya berlalu begitu sahaja. Sedaikan jadual hujung minggu disesuaikan dengan aktiviti anjuran sekolah. Jika sekolah mengadakan kelas tambahan pada minggu ke-2 dan ke-4, masukkan aktiviti tersebut di dalam jadual agar kita dapat merancang aktiviti hujng minggu dengan aktiviti yang selaras dengan diri kita yang masih bergelar murid sekolah. Bagaimana pula ketika sekolah sedang bercuti ? Cuti sekolah yang tidak dirancang merugikan kita. Peluang tersebut perlu kita ambil dengan kita mengatur masa belajar mengikut keselesaan kita. Jangan gadaikan masa depan dengan hanya berseronok sahaja. Apa yang kita lakukan sekarang ini natijah yang kita perolehi adalah di masa depan. Sekarang kita bersusah payah belajar, Insya Allah hidup kita akan selesa pada masa depan dengan kerjaya yang kita ceburi. Seperkara lagi, apabila kita menyusun jadual jangan kita lupa masukkan sekali matapelajaran sekolah agama, dan aktiviti belajar agama ( mengaji quran). Ini adalah kerana pengabaian kepada aktiviti belajar agama akan menyebabkan persiapan hidup kita akan pincang. Belajar akademik sahaja sedangkan belajar agama terabai. Kata Imam Syafie :

Barangsiapa yang Menginginkan Dunia …

مَنْ أَرَادَ الدُّنْيَا فَعَلَيْهِ بِالْعِلْمِ وَمَنْ أَرَادَ الآخِرَةَ فَعَلَيْهِ بِالْعِلْمِ

“Barangsiapa yang menginginkan dunia, maka hendaknya menuntut ilmu dan barangsiapa yang menginginkan akhirat, maka hendaknya ia menuntut ilmu”.

Jadual Waktu Persendirian Cuti Sekolah


Jadual Waktu SekolahJadual Waktu Persendirian Hari Bersekolah

Modul PRS


Kandungan : Panduan Perlaksanaan PRS di Sekolah

++klikdownload++Modul P R S ++klikdownload++

Modul RIMUP 2011

Kandungan : Modul RIMUP 3H2M :
"Perhatian" Video Sejarah Kemerdikaan akan di UPLOAD di youtiube dalam masa terdekat. Akan dimaklumkan kemudian.

++klikdownload++Kertas Kerja RIMUP++klikdownload++

++klikdownload++Video RIMUP++klikdownload++

"Perkongsian" Perancangan UBK 2011 Untuk download


Kandungan : Perancangan Strategik, Rancangan Tahunan, Pelan Tindakan, Carta Gantt

++klikdownload++Buku Pengurusan UBK 2011++klikdownload++

Konvensyen PERASA Peringkat Kebangsaan ke-8

Ekslusif Buat Kulator & Kulaan Konvensyen

++klikdownload++ PERASA++klikdownload++

Modul Kajian Tindakan


Kandungan : Panduan Untuk Membuat Kajian Tindakan di Sekolah

++klikdownload++Modul Kajian Tindakan++klikdownload++

Modul Kepimpinan 2011


Kandungan : Modul Kepimpinan 3H2M, 1H di SK Perempuan Bandar

++klikdownload++Modul Kepimpinan++klikdownload++

"Perkongsian" Dokumen Kelab UBK SR Utk Download


Isi kandungan : Perlembagaan Kelab, Cth Aktiviti Tahunan, dll

++klikdownload++Dokumen Pengurusan Kelab UBK++klikdownload++

e-Pengurusan UBK untuk download

Sila dapatkan no unprotected untuk pengaktifan dengan meninggalkan e mail d soutmax
+++klik link ++++e pengurusan bdk++++klik link++++

Waman Jahada Fainnama Yujahidu Linafsih......

Saya admin aspirasidiri menyuarakan KECAMAN sekeras-kerasnya terhadap Laknatullah Rejim Zionis kerana melakukan serangan terhadap SAUDARA-saudara saya di ....GAZZA.... Jahanam, Jahanam Zionis, Hancur, Hancur Zionis. Ihzihum Wansurna Alaihim.... Saya berdoa agar rakyat Palastin tabah dan terus berjuang mempertahankan malahan menyerang keangkuhan Rejim Zionis... Menang atas Rejim Zionis atau Menang Sebagai SYAHID bertemu Allah... Yujahidu na Fi Sabilillah... Fayaktalun na wayuk talun ..... terus berjuang .... samada kamu membunuh atau di bunuh... .... Ya Allah Kami Tidak Dapat Berjuang Seperti Mereka..... tetapi kemi berdoa ... Wamautana, Bimauti Syuhada' ....seperti MEREKA.. Ijabata li dua'

jemput tinggalkan jejak di blog apirasidiri