Didikan Rohani Dengan Ibadah. عن عمرو بن شُعَيْبٍ عن أَبِيهِ عن جَدِّهِ قَالَ، قَالَ رسولُ الله صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مُرُوا أَوْلاَدَكُمْ بِالصَّلاَةِ وَهُمْ أَبْنَاءُ سَبْع سِنِينَ وَاضْرِبُوهُمْ عَلَيْهَا وَهُمْ أَبْنَاءَ عَشْرِ سِنِينَ، وَفَرِّقُوا بَيْنَهُمْ فِي المَضَاجِعِ.[4] Yang bermaksud, Daripada ‘Amru bin Syu‘aib, daripada bapanya, daripada datuknya berkata, sabda Rasulullah saw: “Perintahlah anak-anakmu mendirikan solat ketika mereka berumur tujuh tahun dan pukullah mereka jika meninggalkannya ketika berumur sepuluh tahun serta pisahkan tempat tidur mereka.

Perkhidmatan

Pengiktirafan Majalah Pendidik kepada Blog Aspirasi Diri

Keluaran Disember 2010, MS 30

13 March 2009

Sekitar Pengumuman SPM 2008

Nik Nur Madihah peroleh 20 A

KOTA BHARU 12 Mac - Anak seorang nelayan, Nik Nur Madihah Nik Mohd. Kamal, 18, dari Sekolah Menengah Agama Arab Maahad Muhammadi (Perempuan) di sini mencatat sejarah di negeri ini apabila memperoleh 20 A dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2008.

Kejayaan itu menjadikan pelajar tersebut antara yang paling cemerlang di seluruh negara dengan mendapat 19 1A dan satu 2A, kurang satu mata pelajaran berbanding pencapaian pelajar terbaik SPM 2007, Azali Azlan yang memperoleh 21 A.

Nik Nur Madihah juga membuktikan kesusahan keluarga bukan halangan untuk dia mencapai kecemerlangan walaupun mengambil sebanyak mungkin mata pelajaran bagi menguji keupayaan dirinya dalam menghadapi cabaran hidup sebagai pelajar.

Anak sulung daripada empat beradik yang berasal dari Kampung Parang Puting, Pengkalan Chepa dekat sini itu bercita-cita menjadi ahli fizik dan kejayaan tersebut adalah hadiah istimewa untuk ibu bapanya di samping guru-guru sekolahnya.

Ayahnya, Nik Mohd. Kamal Husin, 41, hanya memperoleh pendapatan kira-kira RM700 sebulan dan bagi meringankan bebanan keluarga, ibunya, Mariani Omar, 42, pula bekerja sebagai pencuci di Universiti Malaysia Kelantan (UMK).

''Saya tidak ikut kelas tambahan di luar sekolah, hanya tumpukan perhatian pada apa yang boleh ditimba di sekolah," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Menurutnya, dia menjadikan kejayaan pelajar cemerlang negara, Azali Azlan yang memperoleh 21 A dalam keputusan SPM tahun 2007 sebagai pembakar semangat.

Nur Madihah memperoleh 1A dalam mata pelajaran Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Pendidikan Islam, Sejarah, Matematik, Sains, Kesusasteraan Melayu dan Geografi.

Dia turut mendapat A1 dalam Bahasa Arab Tinggi, Matematik Tambahan, Perdagangan, Prinsip Perakaunan, Ekonomi Asas, Fizik, Kimia, Tasawwur Islam, Pendidikan Al-Quran dan As-Sunnah, Pendidikan Syariah Islamiah, English for Science and Technology (EST) dan mendapat satu 2A dalam Biologi.

Nur Madihah cuma menyasarkan A bagi 18 mata pelajaran dan bersyukur kerana dia mampu melakukan sesuatu yang lebih baik walaupun tidak dapat memecah rekod Azali Azlan, bekas pelajar SMK Agama Yan, Kedah yang memperoleh 20 1A dan satu 2A.

Keputusan SPM Nik Nur Madihah bagaimanapun telah mengatasi rekod yang dipegang oleh dua pelajar cemerlang SPM 2006 di peringkat negara iaitu Nadiah Amirah Jamil dan Siti Fatimah Mukhtar.

Siti Fatimah yang belajar di sekolah yang sama dengan Nur Madihah, memperoleh keputusan 18 A dengan 17 1A dan 1 2A pada 2006 sekali gus mencatat sejarah pencapaian tertinggi di Kelantan pada tahun itu.

Ditanya tentang pencapaiannya itu, Nur Madihah memberitahu, dia tidak mempunyai jadual waktu yang tetap.

''Saya belajar setiap masa yang terluang dan belajar apabila terasa mahu belajar tanpa terpaksa atau dipaksa," ujarnya yang memperoleh 9 A dalam Penilaian Menengah Rendah (PMR) dua tahun lalu.

Dia yang bercadang melanjutkan pengajian di Asia Barat memilih jurusan fizik kerana mendapati kurang orang Melayu menerokai bidang tersebut

Pelajar pekak dapat 12 A

PUTRAJAYA 12 Mac - Seorang pelajar pekak, N. Aghilan dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Jalan Bukit, Kajang, Selangor muncul pelajar cemerlang apabila mendapat keputusan 12 A dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2008.

Seorang pelajar rabun, Muhammad Shafiq Shahdon dari Sekolah Menengah Sains Johor, Kluang pula berjaya mendapat 1A bagi semua sembilan mata pelajaran yang diambilnya.

Seramai 435 calon berkeperluan khas pelbagai kecacatan menduduki peperiksaan SPM 2008 dengan seramai 208 calon atau 47.8 peratus berjaya mendapat sijil SPM berbanding 189 calon pada 2007.

Demikian diumumkan oleh Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Alimuddin Mohd. Dom pada sidang akhbar di pejabatnya di sini hari ini

Tumpuan dalam kelas, ulang kaji berterusan

KUCHING 12 Mac - Seorang pelajar cemerlang Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2008 membuktikan tanpa mengikuti kelas tuisyen, dia masih mampu memperoleh keputusan peperiksaan yang baik.

Nur Atiqah Arshad, 18, dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Wira Penrissen di sini yang memperoleh 11 1A berkata, tumpuan dalam kelas dan mengulang kaji secara konsisten sudah mencukupi jika mahu cemerlang dalam peperiksaan.

Menurutnya, tiada petua istimewa untuk dia mencapai kejayaan itu kecuali belajar dengan tenang dan mengulang kaji dari awal secara berterusan.

''Saya akan memastikan saya betul-betul bersedia untuk membuka buku dan mengulang kaji pelajaran dan memerlukan suasana sunyi supaya apa yang dipelajari mudah diingati," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Selain itu, anak kepada kakitangan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) itu berkata, mengulang kaji dari awal adalah penting kerana ia dapat mengelak daripada tekanan.

''Mengulang kaji dari awal dan dilakukan secara berulang-ulang adalah persiapan terbaik bagi saya untuk menghadapi apa sahaja peperiksaan termasuk SPM kerana tidak mahu pelajaran terganggu.

''Ia penting kerana saya juga bergiat aktif dalam aktiviti berpersatuan di sekolah, jadi dengan cara ini pelajaran saya tidak akan terganggu," tambahnya yang bercita-cita menjadi doktor.


Muneswaran turut skor 1A Tasawwur Islam

SUNGAI PETANI 12 Mac - Biarpun yakin memperoleh keputusan cemerlang, G. Muneswaran, 18, tidak menyangka keputusannya mengambil 15 subjek dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun lalu akan mencipta sejarah bagi negeri Kedah.

Lebih menarik, dia yang merupakan pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Ibrahim turut melakar sejarah sendiri setelah menjadi pelajar bukan Islam pertama memperoleh 1A dalam mata pelajaran Tasawwur Islam.

Pelajar itu mendapat 15 1A dalam subjek Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Pengetahuan Moral, Sejarah, Matematik, Sains, Matematik Tambahan, Prinsip Perakaunan, Ekonomi Asas, Fizik, Kimia, Biologi, Bahasa Tamil dan Kesusasteraan Tamil.

Muneswaran berkata, dia tidak menyangka dapat lulus dengan cemerlang terutama bagi mata pelajaran Tasawwur Islam kerana tidak mempunyai pengetahuan mendalam tentang agama Islam.

"Saya cuba menguasai mata pelajaran Tasawwur Islam melalui panduan yang diberikan guru dalam kelas dan bergaul dengan rakan-rakan.

"Bagi mata pelajaran lain saya buat persediaan awal, menghadiri kelas tuisyen dan sentiasa mencari waktu untuk mengulang kaji di rumah.

"Akhirnya ia membuahkan hasil," katanya ketika ditemui pemberita di SMK Ibrahim di sini hari ini.

Menurut Muneswaran, dia juga lebih suka belajar sendiri dan melakukan banyak latihan di rumah.

"Saya membahagikan masa mengikut kesesuaian. Ada kalanya, saya banyak menonton televisyen tetapi saya tidak abaikan ulang kaji pelajaran," katanya.

Ketika ditanya faktor dia turut mengambil subjek Tasawwur Islam, Muneswaran berkata, mata pelajaran tersebut mudah diikuti kerana melibatkan soal kehidupan masyarakat.

"Saya hanya perlu hafal hukum, sunat, makruh serta amalan kehidupan masyarakat Islam," katanya yang berhasrat melanjutkan pelajaran dalam bidang perubatan atau sains tulen.


10 1A hadiah untuk ibu

ALOR SETAR 12 Mac - ''Kejayaan ini untuk ibu yang banyak berkorban demi kami sekeluarga.''

Itu luahan perasaan Nurul Aini Md. Isa, 18, yang berjaya memperoleh 10 A1 dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2008.

Nurul Aini yang merupakan pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sultanah Asma di sini menganggap kejayaan yang diperoleh adalah berkat doa ibunya, Mizah Hashim, 50.

"Ibu saya hanya pulang setahun sekali ke tanah air kerana bertugas sebagai jururawat di Arab Saudi.

"Malam ini dia akan kembali ke sana dan keputusan peperiksaan ini sekurang-kurangnya dapat membuatkan mama tersenyum untuk kembali bertugas di sana," ujarnya ketika ditemui di sini hari ini.

Menurut pelajar cemerlang itu, pengorbanan ibunya yang sanggup bertugas di luar negara demi menambah pendapatan keluarga membuatkan dia berazam untuk mendapat keputusan cemerlang dalam SPM.

"Ayah saya bekerja sebagai pemandu teksi dan sepanjang ketiadaan ibu, ayah yang membantu menguruskan keluarga kami.

"Jerih mereka untuk memastikan saya mendapat pendidikan sempurna amat dihargai," ujarnya.

Jelas Nurul Aini, dia berhasrat untuk meneruskan pengajian dalam bidang perubatan dan mahu bekerja sebumbung dengan ibunya.


Anak bekas pelarian pelajar terbaik Terengganu

KUALA TERENGGANU 12 Mac - Anak seorang bekas pelarian Vietnam yang pernah mendapat perlindungan di Pulau Bidong, muncul sebagai pelajar terbaik Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) di Terengganu apabila memperoleh 14 1A.

Khairina Abdullah dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sultan Sulaiman di sini muncul sebagai pelajar terbaik SPM 2008 yang diumumkan hari ini bersama seorang lagi rakannya yang turut mendapat 14 1A iaitu Lau Jia Cheng.

Mereka berdua merupakan antara 20 pelajar SMK Sultan Sulaiman yang memperoleh A dalam semua mata pelajaran yang diambil.

Kesemua pelajar berkenaan kecuali Jia Cheng menerima slip keputusan SPM mereka daripada Pengarah Pendidikan negeri, Ariffin Embong pada satu majlis di sekolah itu hari ini.

Jia Cheng diwakili oleh bapanya, Lau Tiam Kwee, 50, kerana sedang mengikuti pengajian peringkat A Level di Victoria Junior College di Singapura.

Khairina ketika ditemui selepas majlis itu memberitahu, rahsia kejayaan cemerlangnya adalah sentiasa menyiapkan kerja sekolah yang diberikan gurunya.

Menurutnya, dia meluangkan masa selama dua jam pada waktu siang untuk menyiapkan kerja sekolah yang diberi oleh guru manakala dua jam lagi mengulangkaji pada waktu malam.

''Saya beri perhatian terhadap semua kerja sekolah yang diberi guru kerana yakin mereka lebih mengetahui bentuk soalan yang akan keluar dalam peperiksaan," katanya.

Selain itu, anak seorang peniaga dan pemilik butik pengantin itu memberi tumpuan sepenuhnya terhadap pengajaran guru di dalam kelas.

Keyakinan Khairina yang merupakan anak sulung daripada dua beradik itu terserlah apabila dia mengambil 14 mata pelajaran dalam SPM sedangkan rakan sekelas yang lain hanya mengambil 11 mata pelajaran.

Tiga mata pelajaran tambahan yang diambil Khairina berbanding rakan sekelas lain adalah Tasawwur Islam, Kesusasteraan Inggeris dan Ekonomi Asas.Hidayah belajar guna kanta, teleskop

MELAKA 12 Mac - Walaupun terpaksa belajar menggunakan kanta dan teleskop sejak berusia lima tahun, ia tidak menghalang Nur Hidayah Daud, 17, memperoleh 7A dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2008.

Anak sulung daripada lima beradik itu mengidap penyakit rabun silau yang serius atau dikenali nystagmus.

Ia sekali gus menjadi hadiah amat bermakna kepada ibu bapanya, Hanizah Mohammad, 42, dan Daud Ahmad, 43.

Menurut Hidayah, kejayaannya itu mungkin sukar dikecapi tanpa usaha dan dorongan ibu bapa selain rakan sekolah yang banyak membantu meminjamkan nota.

Tambahnya, walaupun terpaksa membaca menggunakan kanta dan teleskop khas di dalam kelas, dia bersyukur kerana rakan-rakan sekolah dapat menerima keadaannya itu.

"Saya terpaksa gunakan teleskop di dalam kelas untuk menyalin nota guru yang ditulis di papan hitam.

"Kalau tidak sempat salin, saya akan pinjam nota rakan dan akan menggunakan kanta atau cermin mata khas untuk membaca dan menulis," katanya kepada pemberita di Pejabat Pelajaran negeri di sini hari ini.

Hidayah yang merupakan pelajar Sekolah Menengah Arab Assaiyidah Khadijah, Jasin antara pelajar cemerlang SPM 2008 dan menerima surat penghargaan daripada Pengarah Pelajaran Negeri, Isa Abu.

Dia memperoleh keputusan A1 dalam mata pelajaran Bahasa Melayu, Sains, Matematik, Pengajian Al-Quran dan As-Sunnah dan Pendidikan Syariah Islamiyah manakala A2 dalam Ekonomi Asas dan Sejarah.

Sementara itu, dalam dua mata pelajaran lain iaitu Bahasa Inggeris dan Bahasa Arab Tinggi, Hidayah memperoleh B4 dan C5.

Bercerita lanjut, Hidayah berkata, dia tidak pernah menjadikan kekurangannya itu penyebab untuk menyisihkan diri daripada rakan sebaya.


Faiz terus cemerlang

IPOH 12 Mac - Walaupun belajar di salah sebuah sekolah Cina terbaik di negeri ini, ia tidak menghalang seorang pelajar Melayu, Muhammad Faiz Zulbadli mencatatkan keputusan cemerlang dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun lalu.

Muhammad Faiz, 18, pelajar aliran Sains Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sam Tet di sini memperoleh 11 1A dan satu 2A iaitu bagi subjek Bahasa Cina.

Anak kepada pasangan guru itu merupakan pelajar Melayu tunggal di sekolah tersebut yang mencatatkan keputusan cemerlang dalam SPM tahun lalu.

Kecemerlangan Muhammad Faiz sudah bermula dari sekolah rendah lagi apabila mencatatkan 7 A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan 9 A dalam Penilaian Menengah Rendah (PMR).

''Saya cuma menumpukan perhatian dalam kelas, minta tunjuk ajar guru jika tidak faham dan mengulangkaji setiap kali ada waktu lapang," katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Mimpi jadi realiti

KOTA KINABALU 12 Mac - Anak pensyarah Universiti Malaysia Sabah (UMS), Bessima Jamal, 18, tidak menyangka mimpi mendapat keputusan 14 A malam tadi, menjadi kenyataan hari ini.

"Saya sangat terkejut apabila melihat slip keputusan yang mencatatkan gred A dalam semua mata pelajaran.

"Tidak sangka mimpi saya mendapat 14 A malam tadi menjadi kenyataan," katanya ketika ditemui di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Lok Yuk di sini hari ini.

Dia mendapat A dalam mata pelajaran Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik, Sains, Sejarah, Kimia, Biologi, Kesusasteraan Inggeris, Pendidikan Islam, Matematik Tambahan, Fizik dan Prinsip Akaun.

Anak bongsu daripada dua beradik itu juga mendapat 1A untuk subjek Bahasa Inggeris untuk Sains dan Teknologi (EST).

Bessima yang merupakan salah seorang daripada tiga pelajar terbaik Sabah 2008 memberitahu, dua bulan menjelang peperiksaan SPM, dia menyediakan jadual belajar yang ketat sebagai persiapan terakhir.


562 cemerlang STAM '08

PUTRAJAYA 12 Mac - Seramai 3,098 orang daripada keseluruhan 4,687 calon Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) 2008 memperoleh sekurang-kurang gred Maqbul (lulus) dalam setiap mata pelajaran.

Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Alimuddin Mohd. Dom berkata, daripada jumlah itu, seramai 562 calon memperoleh gred Mumtaz (cemerlang) iaitu 12 peratus, manakala gred Jayyid Jiddan (kepujian) sebanyak 17.3 peratus dan Jayyid (baik), 21.2 peratus.

Beliau berkata, pencapaian kali ini menunjukkan sedikit penurunan berbanding 2007 apabila mencatatkan jumlah calon yang lulus sebanyak 3,098 orang atau 66.1 peratus, manakala calon memperoleh gred Rasib (gagal) meningkat kepada 33.8 peratus.

''Prestasi setiap mata pelajaran pada peringkat Mumtaz juga tinggi iaitu antara 6.2 peratus membabitkan subjek Insya dan Mutalaah hingga 22.6 peratus iaitu Hafzil Quran dan Tajwid.

''Majoriti calon mendapat pangkat Jayyid iaitu dengan peratusan antara 24 peratus membabitkan subjek Arudh dan Qafiah hingga 41.5 peratus iaitu Fikah," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar mengumumkan keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan STAM 2008 di sini hari ini.

Sebanyak 10 subjek ditawarkan kepada calon STAM iaitu bidang bahasa membabitkan Nahu dan Sarf, Insya dan Mutalaah, Adab dan Nusus, Arudh dan Qafiah serta Balaghah.

Bidang syariah pula melibatkan subjek Fikah, Hadis dan Mustalah Hadis, manakala bidang usuluddin membabitkan Hafzil Quran, Tajwid, Tafsir dan Ulum Tafsir, Tauhid dan Mantiq.

STAM adalah bagi melayakkan pelajar agama negara ini melanjutkan pelajaran ke Universiti Al-Azhar atau ke universiti-universiti di negara Asia Barat dengan syarat sekurang-kurangnya mendapat gred Maqbul bagi setiap mata pelajaran.

Alimuddin berkata, kerajaan bercadang untuk menaik taraf kedudukan STAM selaras dengan standard Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM).

''Ini bagi membolehkan semua calon sijil agama itu layak memasuki institusi pengajian tinggi awam (IPTA) tempatan pada masa depan selain berpeluang ke Al-Azhar," katanya.

Kosmo

Rekod 19 A1, 1 A2 dari Nik Nur Madihah


NIK NUR MADIHAH (kiri) menerima ucapan tahniah daripada Siti Nur Fatimah dalam pertemuan di SMA Maahad Muhammadi, Kota Bharu semalam.


KOTA BHARU - Dua tahun lalu Nik Nur Madihah Nik Mohd. Kamal kagum melihat pencapaian pelajar senior sekolah mereka, Siti Nur Fatimah Mukhtar mengejutkan banyak pihak dengan pencapaian 17 A1 dan 1 A2 dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Nik Nur Madihah, 18, sendiri pada waktu itu pulang dengan 9A dalam Penilaian Menengah Rendah (PMR).

Semalam, giliran dia pula mencipta rekod baru Sekolah Menengah Agama Arab Maahad Muhammadi (Perempuan) dengan keputusan 19 A1 dan 1 A2.

Nik Nur Madihah tidak menganggap dia genius, malah waktu belajarnya juga tidak menentu.

"Saya tak ikut kelas tambahan, belajar juga tak ada jadual.

"Saya belajar bila terasa nak belajar tanpa terpaksa atau dipaksa,'' katanya.

Anak sulung daripada empat beradik dari Kampung Parang Puting, Pengkalan Chepa ini bercita-cita meneruskan pengajian ke Timur Tengah dengan mendalami ilmu fizik.

Bapanya, Nik Mohd. Kamal Husin, 41, ialah seorang nelayan manakala ibu, Mariani Omar, 42, bekerja sebagai pencuci di Universiti Malaysia Kelantan (UMK)


Modul Guru Penyayang

Posting Ke-2 Paling Popular (1041 Pelawat)(25873 Pelawat 14.4.2015)

Teks disusun dan dibacakan oleh nurabadi sempena hari Anugerah Cemerlang & Konvokesyen Pra Sekolah SK Seri Taman Kluang Barat 2011

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

اَلْحَمْدُ ِللهِ رَبِ الْعَالَمِيْنَ حَمْدًا يُوَافِى نِعَامَهُ وَيُكَافِئُ مَزِيْدَهُ يَارَبَّنَا لَكَ الْحَمْدُ كَمَا يَنْبَغِيْ لِجَلاَلِ وَجْهِكَ وَعَظِيْمِ سُلْطَانِكَ اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ صَلاَةً تُنْجِيْنَا بِهَا مِنْ جَمِيْعِ اْلأَهْوَالِ وَاْلآفَاتِ وَتَقْضِيْ لَنَا بِهَا جَمِيْعَ الْحَاجَاتِ وَتُطَهِّرُنَا بِهَا مِنْ جَمِيْعِ السَّيِّئَاتِ وَتَرْفَعُنَا بِهَا عِنْدَكَ أَعْلَى الدَّرَجَاتِ وَتُبَلِّغُنَا بِهَا أَقْصَى اْلغَايَاتِ مِنْ جَمِيْعِ الْخَيْرَاتِ فِى الْحَيَاةِ وَبَعْدَ الْمَمَاتِ

اَللَّهُمَّ يَا حَيُّ يَا قَيُّوْمُ يَا ذَاالْجَلاَلِ وَاْلإِكْرَامِ

Kami memanjatkan kesyukuran kepada-Mu kerana mengizinkan kami untuk mengadakan dan berada dalam Majlis Anugerah Kecemerlangan dan Konvokesyen Pra Sekolah SK Seri Taman Kluang Barat, 2011

اَللَّهُمَّ يَا مُجِيْبَ الدَّعَوَاتِ وَقَاضِيَ الْحَاجَاتِ

Kami memohon kepada-Mu , agar Eangkau berkati majlis ini dengan limpahan rahman dan rahim-Mu, semoga segala usaha kami dalam menjayakan majlis ini mendapat keredhaan dan hidayah-Mu. Tidak juga lupa kepada para pendidik yang telah menyumbang khidmat dan menabur bakti mereka di sekolah yang bertuah ini .

اَللَّهُمَّ يَا قَوِيُّ يَا عَزِيْزُ يَا فَعَّالٌ لِّمَا يُرِيْدُ

Di saat ini juga kami rafa’kan tangan kehambaan mengharapkan ihsan-Mu agar Engkau teruskan dan lanjutkan kecemerlangan yang sudah kami capai samada dalam bidang akademik mahupun aspek pembinaan sahsiah insan dan seterusnya menganugerahkan kepada kami kecemerlangan demi kecemerlangan yang lebih bermakna dalam pelbagai bidang pada masa-masa akan datang.

اَللَّهُمَّ يَا مُهَيْمِنُ يَا رَقِيْبُ يَا ذَاالْجَلاَلِ وَاْلإِكْرَامِ

Jadikanlah pelajar-pelajar yang menerima hadiah dan sijil penghargaan pada hari ini sebagai pelajar-pelajar yang bersyukur di atas pengiktirafan ini. Jadikanlah mereka pelajar-pelajar yang akan sentiasa berusaha dengan gigih dan tekun untuk meningkatkan potensi dan prestasi mereka dalam bidang akademik mahupun ketrampilan peribadi yang luhur. Malah kami memohon daripada-Mu Ya Allah dengan penuh ketaakulan agar majlis anugerah ini akan menjadi sumber inspirasi kepada pelajar-pelajar lain supaya mereka sama-sama mengerah keringat dan menggembleng tenaga untuk mencapai kecemerlangan demi mengharumkan nama sekolah ini.


اللَّهُمَّ اجْعَلْ خَيْرَ أَعْمَارِنَا ءَاخِرُهُ وَخَيْرَ أَعْمَالِنَا خَوَاتِمُهُ وَخَيْرَ أيَّامِنَا يَوْمَ ألْقَاكَ فِيْهِ
اللَّهُمَّ اغْفِرْلَنَا ذُنُوْبَنَا وَلإِخْوَانِنَا الَّذِيْنَ سَبَقُوْنَا بِالإِيْمَانِ
وَلاَ تَجْعَلْ فِيْ قـُلُوْبِنَا غِلاًّ لِلَّذِيْنَ ءَامَنُوْا رَبَّنَاإنَّكَ رَءُوْفٌ رَحِيْمٌ
اَللَّهُمَّ اجْعَلْ جَمْعَنَا هَذَا جَمْعًا مَرْحُوْمًا وَتَفَرُّقَنَا مِنْ بَعْدِهِ تَفَرُّقًا مَعْصُوْمًا
وَلاَ تَجْعَلْ فِيْنَا وَلاَ مَعَنَا شَقِيًّا وَلاَ مَطْرُوْدًا وَلاَ مَحْرُوْمًا.

Ya Allah, jadikanlah perhimpunan kami ini sebagai satu perhimpunan yang dirahmati dan perpisahan kami pula selepas ini sebagai satu perpisahan yang diberkati dan dilindungi. Dan janganlah Engkau jadikan pada diri kami ini, dan mereka yang bersama kami, kebinasaan, dan menyingkirkan kami dari memperolehi rahmat

رَبَّنَا اصْرِفْ عَنَّا عَذَابَ جَهَنَّمَ إِنَّ عَذَابَهَا كَانَ غَرَامَا إِنَّهَا سَاءَتْ مُسْتَقَرًّا وَمُقَامًا
رَبَّنَا لاَ تُزِغْ قُلُوْبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِن لَّدُنْكَ رَحْمَةً إِنَّكَ أَنْتَ الْوَهَّابُ
رَبَّنَا ءَاتِنَا فِى الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِى اْلآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ
وَأَدْخِلْنَا الْجَنَّةَ مَعَ اْلأَبْرَارِ. يَا عَزِيْزُ يَاغَفَّارُ يَارَبَّ الْعَالَمِيْنَ
وَصَلَّى الله ُ وَسَلَّمَ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى ءَالِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِيْنَ وَالْحَمْدُ ِللهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ.

Posting Paling Popular Sepanjang 2012 : (3163 Pelawat)

aspirasidiri : Jadual Waktu Belajar Persendirian (Hari Bersekolah & Cuti Sekolah)

Murid yang mampu mengurus masa berpotensi untuk mendapat pencapaian yang baik dalam bidang Akademik. Sehari kehidupan seorang murid sekolah menempuh aktiviti pembelajaran yang berbeza. Di sekolah seorang murid tertakluk dengan jadual yang disediakan oleh pihak sekolah. Namun bagaimana pula ketika berada di rumah. Aktiviti hujung minggu perlu dikawal Jangan biarkan ianya berlalu begitu sahaja. Sedaikan jadual hujung minggu disesuaikan dengan aktiviti anjuran sekolah. Jika sekolah mengadakan kelas tambahan pada minggu ke-2 dan ke-4, masukkan aktiviti tersebut di dalam jadual agar kita dapat merancang aktiviti hujng minggu dengan aktiviti yang selaras dengan diri kita yang masih bergelar murid sekolah. Bagaimana pula ketika sekolah sedang bercuti ? Cuti sekolah yang tidak dirancang merugikan kita. Peluang tersebut perlu kita ambil dengan kita mengatur masa belajar mengikut keselesaan kita. Jangan gadaikan masa depan dengan hanya berseronok sahaja. Apa yang kita lakukan sekarang ini natijah yang kita perolehi adalah di masa depan. Sekarang kita bersusah payah belajar, Insya Allah hidup kita akan selesa pada masa depan dengan kerjaya yang kita ceburi. Seperkara lagi, apabila kita menyusun jadual jangan kita lupa masukkan sekali matapelajaran sekolah agama, dan aktiviti belajar agama ( mengaji quran). Ini adalah kerana pengabaian kepada aktiviti belajar agama akan menyebabkan persiapan hidup kita akan pincang. Belajar akademik sahaja sedangkan belajar agama terabai. Kata Imam Syafie :

Barangsiapa yang Menginginkan Dunia …

مَنْ أَرَادَ الدُّنْيَا فَعَلَيْهِ بِالْعِلْمِ وَمَنْ أَرَادَ الآخِرَةَ فَعَلَيْهِ بِالْعِلْمِ

“Barangsiapa yang menginginkan dunia, maka hendaknya menuntut ilmu dan barangsiapa yang menginginkan akhirat, maka hendaknya ia menuntut ilmu”.

Jadual Waktu Persendirian Cuti Sekolah


Jadual Waktu SekolahJadual Waktu Persendirian Hari Bersekolah

Modul PRS


Kandungan : Panduan Perlaksanaan PRS di Sekolah

++klikdownload++Modul P R S ++klikdownload++

Modul RIMUP 2011

Kandungan : Modul RIMUP 3H2M :
"Perhatian" Video Sejarah Kemerdikaan akan di UPLOAD di youtiube dalam masa terdekat. Akan dimaklumkan kemudian.

++klikdownload++Kertas Kerja RIMUP++klikdownload++

++klikdownload++Video RIMUP++klikdownload++

"Perkongsian" Perancangan UBK 2011 Untuk download


Kandungan : Perancangan Strategik, Rancangan Tahunan, Pelan Tindakan, Carta Gantt

++klikdownload++Buku Pengurusan UBK 2011++klikdownload++

Konvensyen PERASA Peringkat Kebangsaan ke-8

Ekslusif Buat Kulator & Kulaan Konvensyen

++klikdownload++ PERASA++klikdownload++

Modul Kajian Tindakan


Kandungan : Panduan Untuk Membuat Kajian Tindakan di Sekolah

++klikdownload++Modul Kajian Tindakan++klikdownload++

Modul Kepimpinan 2011


Kandungan : Modul Kepimpinan 3H2M, 1H di SK Perempuan Bandar

++klikdownload++Modul Kepimpinan++klikdownload++

"Perkongsian" Dokumen Kelab UBK SR Utk Download


Isi kandungan : Perlembagaan Kelab, Cth Aktiviti Tahunan, dll

++klikdownload++Dokumen Pengurusan Kelab UBK++klikdownload++

e-Pengurusan UBK untuk download

Sila dapatkan no unprotected untuk pengaktifan dengan meninggalkan e mail d soutmax
+++klik link ++++e pengurusan bdk++++klik link++++

Waman Jahada Fainnama Yujahidu Linafsih......

Saya admin aspirasidiri menyuarakan KECAMAN sekeras-kerasnya terhadap Laknatullah Rejim Zionis kerana melakukan serangan terhadap SAUDARA-saudara saya di ....GAZZA.... Jahanam, Jahanam Zionis, Hancur, Hancur Zionis. Ihzihum Wansurna Alaihim.... Saya berdoa agar rakyat Palastin tabah dan terus berjuang mempertahankan malahan menyerang keangkuhan Rejim Zionis... Menang atas Rejim Zionis atau Menang Sebagai SYAHID bertemu Allah... Yujahidu na Fi Sabilillah... Fayaktalun na wayuk talun ..... terus berjuang .... samada kamu membunuh atau di bunuh... .... Ya Allah Kami Tidak Dapat Berjuang Seperti Mereka..... tetapi kemi berdoa ... Wamautana, Bimauti Syuhada' ....seperti MEREKA.. Ijabata li dua'

jemput tinggalkan jejak di blog apirasidiri