Didikan Rohani Dengan Ibadah. عن عمرو بن شُعَيْبٍ عن أَبِيهِ عن جَدِّهِ قَالَ، قَالَ رسولُ الله صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مُرُوا أَوْلاَدَكُمْ بِالصَّلاَةِ وَهُمْ أَبْنَاءُ سَبْع سِنِينَ وَاضْرِبُوهُمْ عَلَيْهَا وَهُمْ أَبْنَاءَ عَشْرِ سِنِينَ، وَفَرِّقُوا بَيْنَهُمْ فِي المَضَاجِعِ.[4] Yang bermaksud, Daripada ‘Amru bin Syu‘aib, daripada bapanya, daripada datuknya berkata, sabda Rasulullah saw: “Perintahlah anak-anakmu mendirikan solat ketika mereka berumur tujuh tahun dan pukullah mereka jika meninggalkannya ketika berumur sepuluh tahun serta pisahkan tempat tidur mereka.

Perkhidmatan

Pengiktirafan Majalah Pendidik kepada Blog Aspirasi Diri

Keluaran Disember 2010, MS 30

27 December 2011

aspirasidiri : bimbingan online

Terima kasih kepada semua tetamu saya kerana telah sudi berinteraksi dengan saya secara online . Setakat ini jumlah interaksi secara online adalah sebanyak 37 kali. Kebanyakkan mereka yang berinteraksi dengan saya adalah terdiri dari pelbagai latar belakang dengan pelbagai isu. Apa yang ingin saya kemukakan di sini ialah bagaimana pentingnya interaksi secara online. Ini adalah bentuk baru manusia bekomunikasi. Interaksi secara online ada risikonya. Kita sering didedahkan di media bagaimana ada yang tertipu sehinggakan kerugian beribu-ribu ringgit tergadai marwah, terpenjara dan pelbagai pendedahan lagi. 
Di aspirasidiri interaksi berlaku berkonsepkan "on praising people to succsess" semangat seruan "haiya alal falah" bertolong bantu dalam perkara kebaikkan dan jangan bertolong bantu di dalam perkara fasad. Ianya sudah pasti berdiri dan menjunjung tinggi di atas dasar TAQWA kepada Allah. Konsep interaksi secara online adalah tanpa prasangka. Saya tidak pernah mempersoalkan adakah tetamu yang berinteraksi dengan saya hanya untuk tujuan untuk menduga atau menguji kemampuan saya atau apa sahaja tujuan. Saya mohon perlindungan dari Allah dari mereka yang mempunyai niat sedemikian. 

Siapa yang pernah berinteraksi dengan saya secara online ?
1. Ibu bapa
2. Siswa & siswi di IPT.
3. Lepasan SPM
4. Lepasan PMR
5. Bakal Calon PMR, SPM
6. Rakan sejawat.

Isu-isu yang dibincangkan.
1. Perkembangan anak-anak.
2. Bagai mana ingin cemerlang di IPT,
3. Pemilihan bidang akademik
4. Teknik belajar
5. Masalah pelajar dengan guru
6. Isu berkaitan hidup beragama.
7. Isu remaja
8. Aduan.

Bagaimanaproses interaksi ?
1. Mengenalpasti persoalan yang dikemukan
2. Mencadangakan alternatif
3. Meminta maklum balas

Apakah respon yang saya perolehi ?
Setakat ini kebanyakannya adalah membina dan positif, Alhamdulillah dengan Izin Allah.

Antara interaksi para tetamu aspirasidiri yang dihantar melalui ruangan bimbingan secara online : Paparan ini bukanlah berniat untuk melanggar etika interaksi yang berpegang kepada konsep kerahsiaan. Ianya hanyalah bukti kemenjadian dalam interaksi secara online.

1. Saya berumur 14 tahun .tahun 2012 nanti saya akan ambil PMR.masalah saya ialah saya mudah sangat hilang fokus ketika sedang belajar,saya juga merasa segan untuk bertanya dengan guru apabila tidak faham,sebab cikgu saya tu suka sangat memaki hamun pelajarnya,jadi saya rasa malu jika cikgu tu akan memaki saya kat depan kawan2.Nak belajar kat rumah pula bising dengan adik2..saya nak sangat berjaya dalam pelajaran tapi tak tahu nak capai cara 

2. saya merupakan seorang mahasiswa islam. tapi saya mempunyai masalah dengan kawalan nafsu saya. sy mcm dah ketagih denagn pornorafi seinggakan hubungan saya dgn tunang terputus. semua nya gara2 saya tidak dpt mengawal nafsu. sminggu paling kurang 3 kali sy akan bermasturbasi. sy ingin berubah tetapi dan pernah cube untuk berubag tapi tak samapi sebulan sy dapat bertahan.
sy memerluka seseorg untuk berbicara dan berbincang teteapi bagi saya hal ini adalah amat sulit.


3.  assalamualaikum,anak sulung saya ,lelaki akan menduduki peperiksaan pmr,masalah saya beliau tidak menampakkan kesungguhan dalam pelajarannya ..keputusan sederhana sejak tingkatan 1..bila balik bercuti kerumah akan menghabiskan masa bermain game..kerja sekolah diibuat sambil lewa sahaja..puas diberi nasihat tapi masih belum berhasil..di asrama pernah ditangkap kesalahan main game di cc ...bagaimana nak lahirkan minat dan tekun belajar,,sering tidur dalam kelas dan tiada bersungguh-sungguh..

4.  Saya ada seorang anak berumur 8tahun.Masalahnya sekarang ialah anak saya tidak mahu mengulangkaji pelajarannya di rumah.Cikgu tidak memberikan kerja rumah dan dia tidak mahu membuat latihan-latihan yang saya berikan.Dia juga ada masalah dalam membaca dan tidak mahu membaca walaupun saya telah membelikan buku-buku cerita.Yang peliknya dia faham soalan dan tahu jawapan walaupun dia tidak membaca.Saya risau dengan keadaannya.Saya perhatikan dia tidak suka jika saya yang mengajar dia.Saya harap masalah saya ini akan dapat diselesaikan memandangkan dia baru darjah 2,mungkin rutin tersebut dapat diperbaiki atau anda boleh selesaikan masalah saya. Terima Kasih.

5.  Sy ingin minta pendapat saudara untuk memberi saya langkah atau tindakan yang harus saya ambil untuk menyelesaikan masalah sy ini.Sy mempunyai masalh dalm subjek Add Math.Masalah itu berterusan drpd sy ting 4 hinggalah sy berada di Tingkatan 6 skrg.
Kesilapan sy dahulu ialah sy tidak mahu cuba mendalami atau menyelesaikan maslah kesukaran sy untk memahami subjek tersebut.Saya tinggalkn ketidakfahaman saya itu sehinggalah ke Ting 5.Saya x buat ulangkaji sepenuhnya.Dan sudah tentu setiap kali ujian atau peperiksaan saya akan gagal.Sampai satu tahap saya sudah berputus asa dan langsung tidak ada hati untuk mendalami subjek ini walaupun peperiksaan SPM sudah semakin hampir.Saya cuba belajar, di saat akhir, tetapi tidak boleh faham dengan sepenuhnya kerana tidak mempunyai asas add math yg kuat di ting 4.Keputusan SPM sy sama juga seperti ujian-ujian yg lepas.Saya GAGAL untuk Add math.Skrg sy b'ada di ting 6, aliran sains.Ada subjek yg memerlukn sy mempunyai STRONG BASIC dalam add math.Jadi apa yg mampu sy lakukan hanya melihat cg mengajar, hanya sedikit sahaja sy faham apabila melibatkn math moden.Mcm mna sy nk survive? Sy lemah add math! Sy ingin jg jadi seperti rakan-rakan yg lain yg cemerlang add math.Sy harap saudara/i dapat membantu saya, apa yang harus saya lakukan untuk cemerlang dalam add math, mahupun dalam subjek2 yang lain.Dan juga bagaimana caranya untuk membuang rasa berputus asa dan malas dalm diri.Alhamdulillah saya menjemput anda untuk berinteraksi dengan saya. Insya Allah, dengan izin Allah saya akan membantu.Modul Guru Penyayang

Posting Ke-2 Paling Popular (1041 Pelawat)(25873 Pelawat 14.4.2015)

Teks disusun dan dibacakan oleh nurabadi sempena hari Anugerah Cemerlang & Konvokesyen Pra Sekolah SK Seri Taman Kluang Barat 2011

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

اَلْحَمْدُ ِللهِ رَبِ الْعَالَمِيْنَ حَمْدًا يُوَافِى نِعَامَهُ وَيُكَافِئُ مَزِيْدَهُ يَارَبَّنَا لَكَ الْحَمْدُ كَمَا يَنْبَغِيْ لِجَلاَلِ وَجْهِكَ وَعَظِيْمِ سُلْطَانِكَ اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ صَلاَةً تُنْجِيْنَا بِهَا مِنْ جَمِيْعِ اْلأَهْوَالِ وَاْلآفَاتِ وَتَقْضِيْ لَنَا بِهَا جَمِيْعَ الْحَاجَاتِ وَتُطَهِّرُنَا بِهَا مِنْ جَمِيْعِ السَّيِّئَاتِ وَتَرْفَعُنَا بِهَا عِنْدَكَ أَعْلَى الدَّرَجَاتِ وَتُبَلِّغُنَا بِهَا أَقْصَى اْلغَايَاتِ مِنْ جَمِيْعِ الْخَيْرَاتِ فِى الْحَيَاةِ وَبَعْدَ الْمَمَاتِ

اَللَّهُمَّ يَا حَيُّ يَا قَيُّوْمُ يَا ذَاالْجَلاَلِ وَاْلإِكْرَامِ

Kami memanjatkan kesyukuran kepada-Mu kerana mengizinkan kami untuk mengadakan dan berada dalam Majlis Anugerah Kecemerlangan dan Konvokesyen Pra Sekolah SK Seri Taman Kluang Barat, 2011

اَللَّهُمَّ يَا مُجِيْبَ الدَّعَوَاتِ وَقَاضِيَ الْحَاجَاتِ

Kami memohon kepada-Mu , agar Eangkau berkati majlis ini dengan limpahan rahman dan rahim-Mu, semoga segala usaha kami dalam menjayakan majlis ini mendapat keredhaan dan hidayah-Mu. Tidak juga lupa kepada para pendidik yang telah menyumbang khidmat dan menabur bakti mereka di sekolah yang bertuah ini .

اَللَّهُمَّ يَا قَوِيُّ يَا عَزِيْزُ يَا فَعَّالٌ لِّمَا يُرِيْدُ

Di saat ini juga kami rafa’kan tangan kehambaan mengharapkan ihsan-Mu agar Engkau teruskan dan lanjutkan kecemerlangan yang sudah kami capai samada dalam bidang akademik mahupun aspek pembinaan sahsiah insan dan seterusnya menganugerahkan kepada kami kecemerlangan demi kecemerlangan yang lebih bermakna dalam pelbagai bidang pada masa-masa akan datang.

اَللَّهُمَّ يَا مُهَيْمِنُ يَا رَقِيْبُ يَا ذَاالْجَلاَلِ وَاْلإِكْرَامِ

Jadikanlah pelajar-pelajar yang menerima hadiah dan sijil penghargaan pada hari ini sebagai pelajar-pelajar yang bersyukur di atas pengiktirafan ini. Jadikanlah mereka pelajar-pelajar yang akan sentiasa berusaha dengan gigih dan tekun untuk meningkatkan potensi dan prestasi mereka dalam bidang akademik mahupun ketrampilan peribadi yang luhur. Malah kami memohon daripada-Mu Ya Allah dengan penuh ketaakulan agar majlis anugerah ini akan menjadi sumber inspirasi kepada pelajar-pelajar lain supaya mereka sama-sama mengerah keringat dan menggembleng tenaga untuk mencapai kecemerlangan demi mengharumkan nama sekolah ini.


اللَّهُمَّ اجْعَلْ خَيْرَ أَعْمَارِنَا ءَاخِرُهُ وَخَيْرَ أَعْمَالِنَا خَوَاتِمُهُ وَخَيْرَ أيَّامِنَا يَوْمَ ألْقَاكَ فِيْهِ
اللَّهُمَّ اغْفِرْلَنَا ذُنُوْبَنَا وَلإِخْوَانِنَا الَّذِيْنَ سَبَقُوْنَا بِالإِيْمَانِ
وَلاَ تَجْعَلْ فِيْ قـُلُوْبِنَا غِلاًّ لِلَّذِيْنَ ءَامَنُوْا رَبَّنَاإنَّكَ رَءُوْفٌ رَحِيْمٌ
اَللَّهُمَّ اجْعَلْ جَمْعَنَا هَذَا جَمْعًا مَرْحُوْمًا وَتَفَرُّقَنَا مِنْ بَعْدِهِ تَفَرُّقًا مَعْصُوْمًا
وَلاَ تَجْعَلْ فِيْنَا وَلاَ مَعَنَا شَقِيًّا وَلاَ مَطْرُوْدًا وَلاَ مَحْرُوْمًا.

Ya Allah, jadikanlah perhimpunan kami ini sebagai satu perhimpunan yang dirahmati dan perpisahan kami pula selepas ini sebagai satu perpisahan yang diberkati dan dilindungi. Dan janganlah Engkau jadikan pada diri kami ini, dan mereka yang bersama kami, kebinasaan, dan menyingkirkan kami dari memperolehi rahmat

رَبَّنَا اصْرِفْ عَنَّا عَذَابَ جَهَنَّمَ إِنَّ عَذَابَهَا كَانَ غَرَامَا إِنَّهَا سَاءَتْ مُسْتَقَرًّا وَمُقَامًا
رَبَّنَا لاَ تُزِغْ قُلُوْبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِن لَّدُنْكَ رَحْمَةً إِنَّكَ أَنْتَ الْوَهَّابُ
رَبَّنَا ءَاتِنَا فِى الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِى اْلآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ
وَأَدْخِلْنَا الْجَنَّةَ مَعَ اْلأَبْرَارِ. يَا عَزِيْزُ يَاغَفَّارُ يَارَبَّ الْعَالَمِيْنَ
وَصَلَّى الله ُ وَسَلَّمَ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى ءَالِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِيْنَ وَالْحَمْدُ ِللهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ.

Posting Paling Popular Sepanjang 2012 : (3163 Pelawat)

aspirasidiri : Jadual Waktu Belajar Persendirian (Hari Bersekolah & Cuti Sekolah)

Murid yang mampu mengurus masa berpotensi untuk mendapat pencapaian yang baik dalam bidang Akademik. Sehari kehidupan seorang murid sekolah menempuh aktiviti pembelajaran yang berbeza. Di sekolah seorang murid tertakluk dengan jadual yang disediakan oleh pihak sekolah. Namun bagaimana pula ketika berada di rumah. Aktiviti hujung minggu perlu dikawal Jangan biarkan ianya berlalu begitu sahaja. Sedaikan jadual hujung minggu disesuaikan dengan aktiviti anjuran sekolah. Jika sekolah mengadakan kelas tambahan pada minggu ke-2 dan ke-4, masukkan aktiviti tersebut di dalam jadual agar kita dapat merancang aktiviti hujng minggu dengan aktiviti yang selaras dengan diri kita yang masih bergelar murid sekolah. Bagaimana pula ketika sekolah sedang bercuti ? Cuti sekolah yang tidak dirancang merugikan kita. Peluang tersebut perlu kita ambil dengan kita mengatur masa belajar mengikut keselesaan kita. Jangan gadaikan masa depan dengan hanya berseronok sahaja. Apa yang kita lakukan sekarang ini natijah yang kita perolehi adalah di masa depan. Sekarang kita bersusah payah belajar, Insya Allah hidup kita akan selesa pada masa depan dengan kerjaya yang kita ceburi. Seperkara lagi, apabila kita menyusun jadual jangan kita lupa masukkan sekali matapelajaran sekolah agama, dan aktiviti belajar agama ( mengaji quran). Ini adalah kerana pengabaian kepada aktiviti belajar agama akan menyebabkan persiapan hidup kita akan pincang. Belajar akademik sahaja sedangkan belajar agama terabai. Kata Imam Syafie :

Barangsiapa yang Menginginkan Dunia …

مَنْ أَرَادَ الدُّنْيَا فَعَلَيْهِ بِالْعِلْمِ وَمَنْ أَرَادَ الآخِرَةَ فَعَلَيْهِ بِالْعِلْمِ

“Barangsiapa yang menginginkan dunia, maka hendaknya menuntut ilmu dan barangsiapa yang menginginkan akhirat, maka hendaknya ia menuntut ilmu”.

Jadual Waktu Persendirian Cuti Sekolah


Jadual Waktu SekolahJadual Waktu Persendirian Hari Bersekolah

Modul PRS


Kandungan : Panduan Perlaksanaan PRS di Sekolah

++klikdownload++Modul P R S ++klikdownload++

Modul RIMUP 2011

Kandungan : Modul RIMUP 3H2M :
"Perhatian" Video Sejarah Kemerdikaan akan di UPLOAD di youtiube dalam masa terdekat. Akan dimaklumkan kemudian.

++klikdownload++Kertas Kerja RIMUP++klikdownload++

++klikdownload++Video RIMUP++klikdownload++

"Perkongsian" Perancangan UBK 2011 Untuk download


Kandungan : Perancangan Strategik, Rancangan Tahunan, Pelan Tindakan, Carta Gantt

++klikdownload++Buku Pengurusan UBK 2011++klikdownload++

Konvensyen PERASA Peringkat Kebangsaan ke-8

Ekslusif Buat Kulator & Kulaan Konvensyen

++klikdownload++ PERASA++klikdownload++

Modul Kajian Tindakan


Kandungan : Panduan Untuk Membuat Kajian Tindakan di Sekolah

++klikdownload++Modul Kajian Tindakan++klikdownload++

Modul Kepimpinan 2011


Kandungan : Modul Kepimpinan 3H2M, 1H di SK Perempuan Bandar

++klikdownload++Modul Kepimpinan++klikdownload++

"Perkongsian" Dokumen Kelab UBK SR Utk Download


Isi kandungan : Perlembagaan Kelab, Cth Aktiviti Tahunan, dll

++klikdownload++Dokumen Pengurusan Kelab UBK++klikdownload++

e-Pengurusan UBK untuk download

Sila dapatkan no unprotected untuk pengaktifan dengan meninggalkan e mail d soutmax
+++klik link ++++e pengurusan bdk++++klik link++++

Waman Jahada Fainnama Yujahidu Linafsih......

Saya admin aspirasidiri menyuarakan KECAMAN sekeras-kerasnya terhadap Laknatullah Rejim Zionis kerana melakukan serangan terhadap SAUDARA-saudara saya di ....GAZZA.... Jahanam, Jahanam Zionis, Hancur, Hancur Zionis. Ihzihum Wansurna Alaihim.... Saya berdoa agar rakyat Palastin tabah dan terus berjuang mempertahankan malahan menyerang keangkuhan Rejim Zionis... Menang atas Rejim Zionis atau Menang Sebagai SYAHID bertemu Allah... Yujahidu na Fi Sabilillah... Fayaktalun na wayuk talun ..... terus berjuang .... samada kamu membunuh atau di bunuh... .... Ya Allah Kami Tidak Dapat Berjuang Seperti Mereka..... tetapi kemi berdoa ... Wamautana, Bimauti Syuhada' ....seperti MEREKA.. Ijabata li dua'

jemput tinggalkan jejak di blog apirasidiri